Inför en resa finns det mycket att tänka på, som lite hjälp på vägen har vi här nedan tagit upp några av de saker som du bör tänka på innan du åker.
Här kan du också ladda ner broschyren ”Inför flygresan” med viktig information som du behöver känna till om flygbokningar och flygresor.
Kontrollera att ditt namn på biljetten är rättstavat och att namnet skrivs på samma sätt och i samma ordning som i passet. Avvikelse från detta kan förekomma – hör vidare med ditt reseföretag. Smeknamn ska aldrig användas. De flesta flygbolag kräver att flygbiljetter med felstavade namn eller namn som inte överensstämmer med passet, måste göras om och en helt ny biljett ställas ut mot full betalning. Utöver detta kan administrativa avgifter tillkomma.
Resenären ansvarar själv för att införskaffa visum. Vissa länder kräver transitvisum, även om det endast handlar om mellanlandning eller byte av flygplan. Inresetillstånd krävs av ett flertal länder, bl.a. USA, Kanada och Nya Zeeland. Registreringsformulär finns på ambassadernas hemsidor.
Om reseföretaget som sålt en paketresa eller sammanlänkat researrangemang går i konkurs kan man som resenär vända sig till Kammarkollegiet och söka ersättning ur företagets resegaranti. För fler frågor och svar om konkurs, klicka här.
I flygbolagens villkor framgår det om biljetten kan ombokas eller avbokas. För frågor och svar, klicka här.
En del länder kräver att passet är giltigt en viss tid efter inresan eller efter hemkomst, att det finns tomma sidor att stämpla på och att passet är maskinläsbart. Även till länder inom Schengen ska pass eller nationellt id-kort alltid tas med. Vanliga id-kort t.ex. svenskt körkort och id-kort gäller inte då dessa inte utvisar medborgarskap.
Om flera delsträckor ingår i en flygbiljett, ska resan ske i den ordning som anges i biljetten. Vid avvikelser kan flygbolaget avboka hela resan och biljetten blir obrukbar.
På Utrikesdepartementets hemsida finns allmän reseinformation. Där finns också en aktuell förteckning över de länder/områden som UD avråder ifrån. Ladda gärna ner UD:s reseapp ’Resklar’ till din mobil. Om du vill att UD eller den svenska ambassaden ska kunna nå dig under resan, lämna dina kontaktuppgifter via den så kallade svensklistan.
Genom olika EU-förordningar regleras resenärernas rättigheter och skyldigheter. Mer information om EU-förordningarna finns på Konsumentverkets hemsida: Hallå Konsument.