Hem / Fakta & juridik / Tips om utbildning, kurser, omskolning

Tips om utbildning, kurser, omskolning

Här hittar du inspiration, idéer och förslag om kurser, utbildningar och alternativa karriärer.

Social Media Management, på distans, i regi av YrkesAkademin

Utbildningen lär dig marknadsföring i sociala medier för turism, rese – och besöksbranschen. Detta är en kompetenshöjande utbildning där fokus är att arbeta med marknadsföring som utgår från de globala målen i FNs Agenda 2030.

Kursstart är 4 september 2023

För frågor, kontakta Nahed Alwani: nahed.alwani@ya.se
Mer information finns i detta Produktblad

Enstaka kurser / ”kurs på tom plats”, på distans, i regi av YrkesAkademin

”Kurs på tom plats” är en möjlighet för externa studerande att delta i en delkurs i Yrkeshögskoleprogrammet ”TRAC Turism- och Resekonsult”. Vi erbjuder möjligheten att kostnadsfritt läsa kurser på mellan 2 – 6 veckor. Endast kostnad för litteratur kan tillkomma. Kurserna är nätbaserade. Ibland kan en fysisk träff förekomma i respektive studieort.

Plats finns på följande kurser under 2023-2024:

För frågor, kontakta turismutbildningar@ya.se
Mer information finns i detta Produktblad

Får man studera när man korttidsarbetar?
Enligt Tillväxtverket gäller följande för kompetensutveckling under permitteringsperioden:

  • Ersättning för korttidsarbete betalas ut under förutsättning att tiden inte betraktas som arbetstid.
  • De lokala parterna har möjlighet att komma överens om att det ska ske kompetensutveckling under korttidsarbetet.
  • Möjligheten finns att t.ex. anordna interna eller externa utbildningar, gå bredvid en kollega eller genomföra kompetensvalidering.
    Almega förtydligar:
  • Om arbetsgivaren ordnar en kurs på permitterad tid så måste ett lokalt avtal skrivas om man har en fackklubb, annars måste ett nytt avtal göras med Unionen.
  • Om medarbetare själva väljer att gå en utbildning under permitterad tid behöver inga särskilda avtal göras.
  • Dock skall man som anställd komma ihåg att det är arbetsgivaren som förfogar över arbetstiden.

IATA  eLearning – Travel and Tourism courses

IATA:s rese- och turismutbildningar är utformad för att ge dig färdigheter och kunskap och förbättra karriärmöjligheter i branschen. Från att etablera resebyrån till att driva den, varje kurs ger dig en IATA -kvalifikation, internationellt erkänd av resebranschen. Kurserna är tillgängliga i olika format: klassrum, virtuellt klassrum, in-house (hos kunden) utbildning eller självstudier. Det finns även möjlighet att anordna ”on-demand” utbildningar för resebyråer i utbildningscentret hos IATA i Stockholm.

SRF-medlemmar får 10% rabatt. Skicka ett e-postmeddelande till Ioannis Mavroeidis: mavroeidii@iata.org för att få rabattkod. Läs mer om kurserna HÄR.

 

YH Flex, nytt koncept för dig som redan jobbar som resekonsult men saknar officiell examen.
Är du en av branschens många oerhört kompetenta och yrkesstolta medarbetare, som har lärt dig yrket genom att arbeta. Nu kan du ta examen i TRAC Turism- och Resekonsult tack vare YH Flex. Konceptet är ett ”snabbspår” till examen där du tillgodoräknar och validerar din reella kompetens och därefter kompletterar med enstaka kurser. YrkesAkademin har 10 st YH Flex platser att erbjuda. Samtliga är CSN-berättigade, kostnadsfria och på distans.

Med utgångspunkt i TRAC-utbildningens innehåll görs en individuell kartläggning där man går igenom vilka kurser som kan bedömas ha reell kompetens. Dessa kurser eller delar av kurser kan då valideras och på så sätt kommer man fram till vilka kurser som du behöva läsa för att få mer kunskap inom för att sammantaget kunna få en TRAC-examen. För mer information kontakta nahed.alwani@ya.se  eller på telefon: 0705505718. Information om YH Flex finns HÄR