Hem / Fakta & juridik / Tips om utbildning, kurser, omskolning

Tips om utbildning, kurser, omskolning

Här hittar du inspiration, idéer och förslag om kurser, utbildningar och alternativa karriärer.

Får man studera när man korttidsarbetar?
Enligt Tillväxtverket gäller följande för kompetensutveckling under permitteringsperioden:

 • Ersättning för korttidsarbete betalas ut under förutsättning att tiden inte betraktas som arbetstid.
 • De lokala parterna har möjlighet att komma överens om att det ska ske kompetensutveckling under korttidsarbetet.
 • Möjligheten finns att t.ex. anordna interna eller externa utbildningar, gå bredvid en kollega eller genomföra kompetensvalidering.
  Almega förtydligar:
 • Om arbetsgivaren ordnar en kurs på permitterad tid så måste ett lokalt avtal skrivas om man har en fackklubb, annars måste ett nytt avtal göras med Unionen.
 • Om medarbetare själva väljer att gå en utbildning under permitterad tid behöver inga särskilda avtal göras.
 • Dock skall man som anställd komma ihåg att det är arbetsgivaren som förfogar över arbetstiden.

Enstaka kurser, på distans, i regi av YrkesAkademin

SERVICE- OCH TRAVEL MANAGEMENT:
Period: 2021-11-08 – 2021-11-26
Ansök innan: 2021-11-05

BUSINESS ENGLISH:
Period: 2021-11-29 – 2021-12-17
Ansök innan: 2021-11-26

RESEPRODUKTION OCH PAKETERING:
Period: 2021-11-29 – 2022-01-07
Ansök innan: 2021-11-26

För information om övriga kurser – se YA:s hemsida.

Sustainability Management” är en betalkurs som finns som företagsutbildning.
Utbildningen är en interaktiv nätbaserad distansutbildning på 10 veckor med ca 1 digitalt seminarium per vecka plus handledningstid och vänder sig till dig som arbetar inom Besöksnäringen, t.ex. Destinationsbolag, Hotell, Restaurang, Event, Möten, Resor. Du får verktyg för att kunna arbeta vidare med hållbarhetsfrågor i din yrkesroll och  kunna bidra till en hållbar utveckling. Läs mer HÄR.

Kostnadsfri kompetensutveckling inom hållbar turism. I regi av Schyst resande
Kurstillfällen finns under september, oktober och november 2021 och vänder sig till yrkesverksamma inom resebranschen samt personer som jobbar med turism- och destinationsutveckling. Utbildningen hålls på distans via Zoom och är uppdelad på två halvdagar, kl 08.30-12.30. Båda tillfällena är obligatoriska.
Föreläsning varvas med övningar, diskussion och filmvisning.

Exempel på ämnen som tas upp:

 • Agenda 2030 och de globala målen
 • Socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling
 • Hållbart företagande
 • Hållbarhetskommunikation och nudging

Mer information finns på Schyst resandes hemsida

IATA  eLearning – Travel and Tourism courses

IATA:s rese- och turismutbildningar är utformad för att ge dig färdigheter och kunskap och förbättra karriärmöjligheter i branschen. Från att etablera resebyrån till att driva den, varje kurs ger dig en IATA -kvalifikation, internationellt erkänd av resebranschen. Kurserna är tillgängliga i olika format: klassrum, virtuellt klassrum, in-house (hos kunden) utbildning eller självstudier. Det finns även möjlighet att anordna ”on-demand” utbildningar för resebyråer i utbildningscentret hos IATA i Stockholm.

SRF-medlemmar får 10% rabatt. Skicka ett e-postmeddelande till Ioannis Mavroeidis: mavroeidii@iata.org för att få rabattkod. Läs mer om kurserna HÄR.

 

YH Flex, nytt koncept för dig som redan jobbar som resekonsult men saknar officiell examen.
Är du en av branschens många oerhört kompetenta och yrkesstolta medarbetare, som har lärt dig yrket genom att arbeta. Nu kan du ta examen i TRAC Turism- och Resekonsult tack vare YH Flex. Konceptet är ett ”snabbspår” till examen där du tillgodoräknar och validerar din reella kompetens och därefter kompletterar med enstaka kurser. YrkesAkademin har 10 st YH Flex platser att erbjuda. Samtliga är CSN-berättigade, kostnadsfria och på distans.

Med utgångspunkt i TRAC-utbildningens innehåll görs en individuell kartläggning där man går igenom vilka kurser som kan bedömas ha reell kompetens. Dessa kurser eller delar av kurser kan då valideras och på så sätt kommer man fram till vilka kurser som du behöva läsa för att få mer kunskap inom för att sammantaget kunna få en TRAC-examen. För mer information kontakta nahed.alwani@ya.se  eller på telefon: 0705505718. Information om YH Flex finns HÄR

SRF-samarbete med  omsorgsföretaget Humana:
Humana är ett nordiskt omsorgsföretag som är i stort behov av personal runt om i landet med anledning av corona. Företaget finns i 250 kommuner. Har du blivit uppsagd från ditt arbeta och kan tänka dig att testa på något nytt? Skicka in en öppen ansökan till Humana, speciellt framtagen för SRF:s medlemsföretag.

Mer information samt länk till ansökan – se HÄR.
Information om Humana – se HÄR.