
Ny rapport: Den utländska turismens potential i Sverige
Nyligen lanserade Svensk Resebransch en ny rapport som visar på turismens outnyttjade potential i Sverige och vilket värde en turismsatsning genererar i exportvärde och sysselsättning.
Den nya rapporten ”Den utländska turismens potential i Sverige” är en studie över den utländska turismen i de nordiska länderna. Den visar hur utvecklingen i Sverige står i relation till våra nordiska grannländer och om det i jämfört med snittet i Norden finns en outnyttjad potential i Sverige.
Studien består av tre huvudsakliga analysmoment:
1) De nordiska ländernas inkommande turism mellan 1993–2023 och en jämförelse mellan Sverige och snittet för de övriga länderna.
2) En analys av den utländska turismens betydelse för svensk ekonomi i termer av exportvärde, förädlingsvärde och sysselsättning.
- Den visar också på turismens betydelse och storlek i de svenska regionerna.
- Samt på turismens betydelse som exportnäring, i jämförelse med andra stora exportnäringar.
3) En prognos visar hur utvecklingen ser ut i framtiden. En scenarioberäkning visar när Sverige kan komma i kapp det nordiska snittet.
En samhällsekonomisk analys visar vilka nyttor en satsning på inkommande turism kan ge Sverige.
Läs rapporten här: Den utländska turismens potential i Sverige
Rapportens huvudsakliga slutsatser i sammanfattning:
- I nordisk jämförelse har Sverige ökat sin turistnäring mer än övriga Norden mellan början av 1990-talet och tidigt 2000-tal. Därefter har övriga länder ökat mer än Sverige och det finns idag ett betydande, och trendmässigt ökande ”gap” mellan Sverige och snittet för övriga Norden.
- Det långsiktiga gapet i turistkonsumtion pekar på att det finns potential att öka de utländska turisternas konsumtion i Sverige med 15–17 miljarder kronor per år.
- Sysselsättningspotentialen, att Sverige presterar i nivå med snittet i Norden, motsvarar 2024 cirka 9500 arbetstillfällen, varav knappt 7 000 kan kopplas direkt till de företag där de utländska förlägger sin konsumtion.
- Över tid ökar denna underliggande sysselsättningspotential för att år 2054 uppgå till totalt cirka 15 000 nya jobb.
- Motsvarande potential vad gäller produktionen (förädlingsvärdet) i näringslivet bedöms år 2054 uppgå till 11 miljarder kr.
- Totalt, summerat över hela prognosperioden 2024–2054, beräknas produktionspotentialen uppgå till cirka 280 miljarder kr.
- Den utländska turismen stod 2022 för 1,4 procent av den totala sysselsättningen i Sverige och 0,8 procent av BNP.
- För varje arbetstillfälle som skapas i turistbranschen, så bedöms det tillkomma ytterligare omkring0,4 jobb i andra delar av ekonomin.
- Störst avtryck beräknas de utländska turisterna ge i Jämtlands, Värmlands och Gotlands län. I Jämtland bedöms turismen svara för nära 5 procent av sysselsättningen och knappt 4 procent av bruttoregionprodukten (BRP).
- En konsumtion på drygt 100 miljarder kr gör den inkommande turismen från utlandet till en av Sveriges 10 största exportbranscher. Det innebär större exportintäkter än exempelvis livsmedelsindustrin, metallvaruindustrin och den samlade finansiella sektorn.
- Bland de nio branscher med större exportvärden än den utländska turismen är det endast fyra som genererar en högre direkt sysselsättning. Den utländska turismen skapar således förhållandevis många arbetstillfällen jämfört med de traditionella exportnäringarna.