2020-02-24

2020-02-25: Effekterna av rapporteringen om det nya Coronaviruset

Rapporteringen av det nya Coronaviruset, som har sitt ursprung kring Wuhan och Hubeiprovinsen i Kina, har de senaste dagarna till stor del handlat om begränsade fall i Italien och nu senast på Teneriffa. I sammanhanget är det värt att komma ihåg att Utrikesdepartementets avrådan från resor till Kina inte beror på risk för smittspridning utan att viktiga samhällsfunktioner inte bedöms fungera tillfredsställande, vilket gör att säkerhetsläget bedöms som farligt, oberäkneligt eller snabbt föränderligt. Denna bedömning görs inte i fallet Italien eller Spanien. Detta innebär att att ordinarie av- och ombokningsregler gäller för paketresor.

Nedan gällande resenärsinformation från Folkhälsomyndigheten:

”Om coronavirus 2019-nCoV Sedan december 2019 sprids i Kina ett nytt coronavirus som fått namnet 2019-nCoV. De allra flesta blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Viruset överförs genom kontakt med en sjuk person eller när denna hostar eller nyser, så kallad droppsmitta. Du har en ökad risk för smitta om du har varit i ett område med smittspridning eller varit i nära kontakt med någon som är smittad med det nya coronaviruset”

Mer information från myndigheten kan hittas HÄR

 

 

2020-02-24: UD har ingen avrådan för resor till Italien. Svenska Ambassaden uppdaterar kontinuerligt med information på sin hemsida som kan hittas – HÄR.